EmpresaLa Font Sostenible: És una finca de tradició pagesa ubicada al terme de Lluçà, al bell mig del Lluçanès, un territori amb personalitat pròpia, on la seva gent, han modelat el paisatge, el camps, els boscos, els pobles…

El que generació rera generació havia estat una tradicional explotació agrícola i ramadera familiar, poc a poc s’ha anat convertint en un espai multi disciplinar que aglutina reserva natural, turisme rural, aula ambiental, producció de biomassa i la producció de carn de vedella i xais nascuts i criats a casa de manera totalment natural respectant els ritmes naturals en l’engreix del bestiar.

L’entorn de La Font és una peça essencial perquè tota l’activitat que s’hi porta a terme sigui possible i és per això que volem que tots i cada un dels passos que donem siguin sostenibles i responsables socialment.

El respecte en el medi ambient, es en nostre principal pilar, coneixedors que “La Terra no és una herència dels nostres pares, sinó un préstec dels nostres fills” (com diu la dita). Per això, fomentem la pedagogia i la sensibilització cap l’entorn i les feines de pagès.

La Font es la suma de diferents projectes: El turisme rural, la reserva natural , la producció de biomassa, la venta directa de carn dels nostres xais i de les nostres vedelles i diverses activitats d’oci relacionades amb el coneixement del medi i de les feines de pagès i de La Font, i també la degustació dels nostres productes amb diferents formats de degustació.

carn ecològica

Reserva natural, torrent i pantà de Garet: Si d’una cosa estem orgullosos a la Font és de tenir una de les poques reserves naturals privades del país, nosaltres hem pogut recuperar i protegir el torrent i el pantà de Garet, molt modificat per l’activitat agrària. S’havien desforestat les ribes del torrent, estretes i verticals, i el recorregut rectilini del mateix dificultava la presència tant de flora com de fauna aquàtica pròpia del lloc. També, s’havia detectat la presència d’espècies invasores com la perca i el cranc americà, que cal combatre per tal de preservar la biodiversitat original.

Des de 2007 s’han anat succeint les actuacions per redreçar la situació del torrent , el pantà i el seu entorn i millorar l’estat ecològic d’aquest meravellós espai natural. S’han perfilat i restaurat les ribes i la seva vegetació, hem col·locat tanques per controlar l’entrada del bestiar, hem ampliat la secció del torrent aigua amunt i avall del pantà, hem fet estudis i actuacions de repoblament d’espècies autòctones, seguiment de l’estat ecològic i avaluació mediambiental constant del projecte.

Biomassa: L’any 2004, com a conseqüència dels incendis forestals que hi va haver a la Catalunya central i que els vam viure molt de prop, a La Font vam decidir que la feina continuada al bosc era una obligació envers el nostre entorn. Aquest treball constant de manteniment i millora de la massa forestal, més enllà de mantenir el paisatge, la biodiversitat i reduir el risc d’incendis forestals, originava restes vegetals, que transformades en estella eren aptes per a combustible per a calderes de biomassa.

Aquests combustible, proporciona energia renovables i no contaminat, suficient per subministrar aigua calenta i calefacció per els habitatges, eliminem així el consum de gasoil.

Les avantatges de la biomassa són moltes en zones boscoses com el Lluçanès, tenim una font d’energia local, no s’ha de transportar d’altres zones. D’entrada, aquesta producció pròpia, ocupa treballadors del territori, generant economia local.

L’energia que s’aconsegueix mitjançant la combustió de biomassa forestal es neta, el 100 % del CO2 que s’allibera a l’atmosfera ha estat captat per la mateixa vegetació durant el seu creixement, pel que el balanç és neutre. Es mes, s’ha demostrat que una bona gestió dels nostres boscos, implica un mes gran captura de CO2.

La Font, disposa d’un pla tècnic de gestió i millora forestal com a instrument d’ordenació i tant la finca forestal com els treballs estant certificats PEFC.